ruotsinsuomalainen kulttuuri verkossa ja sen laidoilla


Luin tuossa viikonlopun aikana hieman ruotsinsuomalaisen kulttuurin antia eri nettisivustoilta ja järkytyin. Muutamallakin tapaa. Ensinnäkin nettisisvustot olivat ajastaan jäljessä noin kymmenisen vuotta, vaikeita löytää ja niissä ollut tieto oli osittain vanhentunutta sekä sivustojen heikon suunnittelun vuoksi hankalaa löytää.

Onko nyt niin, että näitä saitteja, sivustoja ja järjestöjä hoitaa se vanhempi polvi, joka ei osaa olla kiinnostunut uudesta sähköisestä mediasta siinä määrin, että kykenisi heitäytymään siihen kiinni? Kyllähän se nyt on niin, että tässä maassa on oltava itseni lisäksi muitakin web-kehitystaitoisia kulttuurista kiinnostuneita ihmisiä. Vaan ei ilmeisesti ole, kun kerran sisältö on mitä on.

Toisekseen se seikka, että ruotsinsuomalainen kirjallisuus on kilpailuissa enimmäkseen ruotsinkielistä. Se on totta kai ymmärrettävää, onhan nyt valtaosa Ruotsissa kasvaneista kirjailijoista joka tapauksessa kaksikielisiä siten, että se päivittäinen käyttökieli on joka tapauksessa ruotsi. Mutta onko todella niin, että suomenkielisen kirjallisuuden lukemista ja kielenopiskelua muutenkin, on vaikeaa saada aikaiseksi tässä maassa kasvavalle väestölle? Käsittääkseni vähemmistöillä on oikeus tulla palvelluksi omalla äidinkielellään. Ja ruotsinsuomalaisethan ovat kuitenkin virallisesti tunnustettu vähemmistöksi.

Tottakai ymmärrän sen, että se kieli, jolla ihminen pääsääntöisesti ajattelee ja puhuu muodostuu helpoiten siksi kieleksi, millä myös omat sisäiset ajatuksensa tuo julki. Ja luulenpa, että kouluissa painotetaan joka tapauksessa enemmän ruotsin kielioppiin ja kirjallisuuteen kuin suomen kielen vastaaviin. Kai siihen jotain resursseista liittyviä tekijöitäkin on. Eikä se välttämättä ole yksinomaan huono asia. Pääasiahan on kannustaa ihmisiä kuitenkin lukemaan ja kirjoittamaan, sillä kielellä ei pitäisi niin kovin suurta merkitystä siinä olla. Mutta kuitenkin, nousi mieleeni, että eikö tässä maassa ole tahtoa vai puuttuuko resursseja antaa ihmisille opetusta näiden omalla kielellä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s