tauko ja sen paikka


The right word may be effective, but no word was ever as effective as a rightly timed pause.
– Mark Twain

Epäilen, että nykyajassa elävää keräilijäsukupolvea ei oikeasti ole luotu liikkumaan kovinkaan vapaasti paikasta toiseen. Ainakaan palaamatta aika ajoin turvavaraston, eli kodin luokse. Käsittääkseni niinä aikoina, kun ihmiset vielä olivat metsästäjä-keräilijöitä, paikasta toiseen siirtyminen suoritettiin ilman isompia ponnistuksia ja se kuului olennaisena osana elämänrytmiin. Kaikki tykötarpeetkin olivat tämän siirtymisen ja liikkuvuuden välttämättömyyden perään valjastettuja ja näin ollen vähäisiä ja kevyitä kantaa.

Toista se on nykyisin. Ihmiset, minä mukaan luettuna, keräävät ja kasaavat itselleen tavaroita, omaisuutta ja kaikkea sellaista, joita ilman he kuulemma eivät pysty elämään ihmismäistä elämää. Kaikkea kanssa.

Mistä tämä juolahti mieleeni? No siitä tietenkin, että viime viikot on tullut elettyä erilaisten kasaantuneiden tavararöykkiöiden keskellä kahdessa eri osoitteessa. Ja se on ollut niin sanoakseni hivenen työlästä. Lähinnä siksi, että kaikki siihen mennessä hankitut rutiinit tuli heivatuksi pahvilaatikkojen kanssa omaan kasaansa, jossa ne ovat odotelleet, että muutossa päästäisiin siihen vaiheeseen, että saisi rutiinista jälleen kiinni. Sillä mitä muuta onnistunut kirjoittaminen vaatii kuin rutiinia. No tietenkin taitoa tai mielikuvitusta, mutta ennen kaikkea sitä, että kirjoittaa. Tästä olen Stephen Kingin kanssa edelleen samaa mieltä.

Ennen muuttoa kirjoitin varsin lavealla kädellä pientä novellisarjaa, josta kasvoikin sitten kuitenkin yhden tarinan sisältäväksi noin kahdeksan tuhannen sanan mittaiseksi novelliksi. Alkuperäinen idea taisi kantaa kehden ensimmäisen novellin ajan, jonka jälkeen juoni itsessään lähti viemään sanoja eteenpäin. Joten annoin mennä. Kyseessä oli joka tapauksessa eräänlainen välityö ja päätin käyttää mahdollisuuteni ja päästellä sumeilematta ja suuremmin miettimättä tekstini kanssa. Täytyy kyllä myöntää, että nautin.

Ensi viikolla ajattelinkin puhtaaksikirjoittaa nuo mainitut tekstinpätkät ja tehdä niistä yhden PDF- tiedoston, jonka jokainen saa ladata näiltä sivuilta, mikäli mieli tekee.

Ja mitä sitaattiin tulee, niin täytyy myöntää, että kirjoittamiseen pätee sama kuin urheiluun. Tauko näyttää tekevän siinä mielessä hyvää, että sormet syyhyävät jo seuraavan tarinan kimppuun. Joka ei näyttäisi olevan yksikään niistä, mitä tähän mennessä olen suunnitellut, vaan lapsuuteni ja nuoruuteni maisemiin, Itä-Helsinkiin ja -Vantaalle sijoittuva rikostarina. Ajallisesti kyseinen tapahtumasarja näyttäisi oleskelevan jossain 90-luvun puolenvälin tienoilla. Vaikka varma en ole siitäkään. Saas nähdä mitä tulee.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s