Julkispalvelujen yksityistämisestä


Nyt kun eduskuntalaitos (niin ja sen muassa hallitusvalta) nauttii kansalaisten suunnalta joltisenkin kaltaista epäluottamusta, niin olisi mielestäni aika tehdä asialle jotain.
Politiikan uskottavuus on menetetty jo ajat sitten, mutta puolueet voisi silti valjastaa vielä toimimaan jollain tapaa. Ehdotankin seuraavaa.

Äänestyskäytäntö voitaisiin pitää sellaisena kuin se on. Sen avulla saataisiin jaettua edelleen eduskunnan voimasuhteet. Samoin puolueiden rahoitus voitaisiin pitää entisellään. Tähän samankaltaisuus sitten voitaisiinkin lopettaa.
Nyt puolueille annettaisiin mahdollisuus käyttää saamansa puolue- ja vaalitukipaketit parhaaksi katsomallaan tavalla ja ostaa itselleen ne varsinaiset kansanedustus- ja hallitustyötä tekevät yksilöt.

Eli ne, jotka on äänestetty eduskuntaan, saisivat päättää tekisivätkö työnsä itse, vai ostaisivatko sen ulkoistettuna, kilpailutettuna palveluna ja keneltä. Kuka ostaisi Thaimaalaisia marjanpoimijoita, kuka Virolaisia. Kuka tilaisi paikalle kalliin Ruotsalaisen konsultin pääministeriksi, niin saataisiin hallitusvallankin puolella aikaiseksi vuoden 1995 ihme.
Tämä myös, mielestäni, aikaansaisi sen, että puolueiden voimasuhteethan saattaisivat moisen avulla heittää häränpyllyä. Kansanedustuslaitoksessa kun kuitenkin olisi voimassa edelleen se yksi mies, yksi ääni -tyyppinen ratkaisu. Ja nyt, jos kansanedustajia saataisiin ostettua nykyisten palkkojen hinnalla vaikka kymmenen kiinalaista yhden perussuomalaisen tilalle, niin tällöinhän se johtaisi siihen, että yhden kansanedustajan sijaan siellä olisikin kymmenen ääntä enemmän käytettävissä välikysymyksistä äänestettäessä. Tämä kaikki nostaisi puoluetuet ja äänestyskäyttäytymisen arvoon arvaamattomaan. Sen lisäksi, että uskon rahalla saatavan puoluekuria paremmin kuin pelkällä aatteellisella pohjalla.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s