Tiukasti Matin ja Tepon ja Metallican välimaastossa


Olen soittanut pop-musiikkia kitaralla noin 13 -vuotiaasta asti. Erilaisia tyylejä on tullut pyrittyä omaksumaan humpasta metalliin. Aivan kaikkeen taidot eivät ole taipuneet, enkä ole sitä millään lailla tarpeellisena pitänyt. Musiikki ja sen soittaminen ja luominen on kuitenkin ollut itselleni se väylä, jonka kautta olen saanut kirjoittamiani sanoituksia julki. Tyylilajilla ei itselleni ole ollut väliä. Olen myös vieroksunut erilaisten tyylillisten raja-aitojen asettelua, sekä jonkun leiman otsaan lyömistä. Ainoana erotuksena todellakin se, että olen soittanut ja tehnyt pop- musiikkia, en klassista. Tämäkin on johtunut vain osaamattomuudestani.

Kirjoittamisen kohdalla näen tilanteen vähintään samanlaisena. Vaikka saatankin helposti samaistaa omia tekstejäni tieteiskirjallisuuden otsikon alle, se otsikko itsessään ei ole minulle tärkeä. Se, mitä kirjoitan, on. Se ja sen lisäksi myös se, että kirjoittamisen pitää olla itselleni edes jollain tapaa mielenkiintoista ja mukavaa. Mutta siinä se pääsääntöisesti omalla kohdallani onkin.

Sen tähden onkin ollut viime aikoina hämmentävää seurata uusien termien nousemista yleisempään tietoisuuteen. Genrerajojen rikkoutuessa on pyritty löytämään enemmän ja paremmin kuvaavia cross-over -termejä, kuten nyt Spekulatiivinen Fiktio. Määritelmä ei ole huono, eikä nimikään. Mutta en minä omia tekstejäni osaa tuollaisten otsikoiden alle laittaa. Karkeasti rajaten jotkut tarinani ovat fantasiaelementein varustettua tieteiskirjallisuutta. Jotkut taas eivät ollenkaan. Enkä edelleenkään ymmärrä mihin tuollaisia määritelmiä tarvitaan.

Pyritäänkö näillä oikeuttamaan se oma tyylilaji? Varsinkin silloin, kun kyse on helposti kioskikirjallisuuteen rinnastettavissa olevasta spekulatiivisesta fiktiosta. Tai sen johdannaisesta Uusrahvaanomaisesta Spekulatiivisesta Fiktiosta (ryhmällä on myös Blogi) , joka on muuten terminä ja määritelmänä aivan loistava. Onko niin, että ihmiset, jotka laskevat kirjoittavansa äskeisen tyylisiä tekstejä, tarvitsevat sille kirjoittamiselleen oman hyväksyntänsä lisäksi myös yleisempää, oman ryhmän hyväksynnän mukanaan tuomaa oikeutusta. Vai mistä moinen karsinointi ja sen noudattaminen.

Tämä alkaa kohta hiljakseen muistuttamaan heavy metallin eri alalajeja, joita on karkeasti otettuna paljon. Ei minua haittaa, jos niin tehdäään, ei millään muotoa. MInä en vain oikein ymmärrä mihin tuollaisia määritelmiä tarvitaan. Tekstiä tuotettaessa niiden luulisi lähinnä rajoittavan sitä, mitä kirjoitetaan ja minne päin juoni kulkeutuu.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s