Mies – Luku 2


Heidät löydettiin seuraavana iltana. Mies oli herännyt siihen, kun koira oli tökännyt häntä poskeen kylmällä kuonollaan ennen kuin oli poistunut. Herääminen oli tuntunut vaikealta. Hän oli maannut pienen nuotionsa jäänteitä tuijotellen, eikä ollut kuullut läheneviä askeleita ennen kuin oli jo liian myöhäistä.

Saattoi olla, että hän oli tuudittautunut liikaa vallitsevaan, eikä ollut siksi osannut pitää varaansa. Kai hän oli uskonut olevansa yksinäinen susi tyhjässä maailmassa. Kuvitellut olevansa turvassa jättäytyessään yhteiskunnan ulkopuolelle. Kuvitellut, ettei kukaan löytäisi heitä. Mutta aivan samalla tavoin kuin koira, hänkin käveli maata pitkin. Kävellessään jättää jälkiä. Ja näin kevättalvella ne ovat paremmin näkyvillä kuin kesällä. Jos hän pystyi jäljittämään muita ja päättelemään mistä kukin oli tulossa ja minne menossa, myös hänet itsensä pystyttiin jäljittämään.

Niitä oli kolme. Kaksi hänen takanaan kolmannen seistessä kahareisin ja kädet lanteilla parin metrin päässä hänen edessään.

Ne olivat pukeutuneet tavanomaisiin univormuihin. Pitkävartiset polviin ulottuvat saappaat, joiden varsissa näkyi pakoputkien ja öljyn jälkiä. Rakennusmiesten housut, joiden taskuista pullotti mitä sattui. Vasaran perästä johdonpätkiin. Ylävartalon peitteenä jokaisella oli tummanvärinen toppatakki ja päässä nahkainen huppu.

Saappaiden väri, malli ja kuviointi vaihtelivat. Miehen edessä seisovan motoristin saappaat olivat mustaa nahkaa tai nahkajäljitelmää. Ne olivat nilkoista hieman kuluneet ja mies seisoi nilkat hieman lintussa jalkaterät hivenen ulospäin kääntyneenä. Vasemmalla puolella hänen takanaan olevalla miehellä oli Hello Kitty -kuvioiset vaaleat tai vaaleanpunaiset saappaat ja tummanharmaat housut. Oikeanpuoleisella miehellä oli nahkavartiset saappaat, joissa oli kumiterät. Jokaisella oli päällään samanlaiset Hammarbyn värejä kantavat pelipaidat.

– Missä se koira on?

– Mikä koira?

Nahkasaapasmies, joka hoiti kysymisen, nyökkäsi ja mies sai Hello Kitty -saappaan kylkeensä. Kuvioistaan ja väreistään huolimatta se teki kipeää.

– Älä leiki tyhmää. Se koira, jonka jäljet kulkee sun jälkien kanssa päällekkäin ja ristikkäin Sätrasta asti.

Mies päästi irti kyljestään.  Hän toivoi, ettei kylkiluita ollut murtunut. Edellisen kesän jäljiltä ne olivat edelleen vähän herkät. Hän katsoi ylös ja kohautti olkapäitään.

– Emmä tiedä. Se herätti mut , mutta en mä sitä sen jälkeen ole nähnyt.

Kysyjä maiskautti suutaan ja katseli ylärinteeseen. Mies seurasi hänen katsettaan. Cafe Lyran hiiltyneet rauniot olivat mustat tummuvan sinistä taivasta vasten. Mies oli nukkunut liian pitkään.

– Mikä sen nimi on?

– Ei mikään.

Kysyjä nyökkäsi jälleen ja miehen suojatessa vasenta kylkeään hän sai oikean puoleisen kumiterän munuaisten kohdalle. Hän taittui älähtäen kaksinkerroin tuskasta ja piti alaselästään kiinni. Kysyjä astui eteenpäin ja painoi saappaansa miehen kurkulle. Korko tuntui kylmältä ja kovalta aataminomenaa vasten.

– Mikä sen piskin nimi on?

– Mulkku.

Kysyjä survaisi saappaallaan ja mies nosti kätensä. Hänen kasvonsa olivat puoliksi painuneet lumeen.

– Ei kun minä sanon sitä mulkuksi. Sen pannassa lukee Rocky, mutta ei se tottele sitäkään.

Motoristit nauroivat. Kysyjä astui askeleen taaksepäin ja seisoi jälleen kädet lanteillaan hänen edessään. Mies nousi istumaan polviensa päälle ja hieroi kaulaansa.

– Rocky?

Mies nyökkäsi. Samassa koira haukahti kaksi kertaa. Ilmeisesti se oli kuullut nimensä. He katsoivat ympärilleen. Koira seisoi Cafe Lyran kivijalan vieressä ja näytti katselevan alaspäin. Tuuli pöllytti sen turkkia ja mies näki, miten sen häntä oli hieman jäykkä ja vähän yläviistossa. Motoristien johtaja astui askeleen vinottain oikealle miehestä katsoen.

Mies potkaisi johtajaa kaikin voimin polvea kohti kaivaessaan mailaansa makuupussin alta. Johtaja ähkäisi ja putosi vasemman polvensa varaan. Mies ei ollut varma, oliko polveen tullut kunnon vamma, mutta ainakin tätä sattui. Hän heilautti mailaansa kaaressa kohti johtajan päätä, mutta tämä onnistui väistämään muutaman senttimetrin. Niinpä korvan yläpuolelle tähdätty isku osui kaulaan ja mailaan kiinnitetty terä leikkasi valtimon auki. Johtaja huudahti ja kaatui vasemmalle kyljelleen pidellen samalla kaulaansa. Veri virtasi sormien välistä ja valui rannetta myöten johtajan takin alle.

Mies hyppäsi huutaen etuvasemmalle ja kierähti vasemman jalan päkiän varassa valmiusasentoon. Jäljelle jääneet motoristit seisoivat silmät selällään katsellen vuorotellen häntä ja vuorotellen hänen vasemmalla puolellaan makaavaa johtajaansa.

Mies pyöräytti mailaa kädessään ja heitti sen oikeaan käteensä. Vasempaan hän poimi macheten niskassaan olevasta tupesta. Se oli mustunut, tumma, lukuun ottamatta terää, joka oli hionnan jäljiltä kirkas. Mailasta tippui verta. Se muodosti epämääräisen kuvion lumeen heidän väliinsä.

Koira hyppäsi Hello Kitty -miehen niskaan ja tämä astui huutaen askeleen eteenpäin. Jäljelle jäänyt kolmas motoristi kääntyi ja juoksi taakseen vilkuillen ensin vasemmalle ja sitten alarinteeseen. Ilmeisesti heidän pyöränsä olivat siellä. Mies astui Hello Kittyä kohti ja käski koiran päästää irti. Hänen yllätyksekseen se totteli.

Mies kohotti mailansa ja astui kohti maassa istuvaa ja tärisevää kolmatta motoristia, joka nosti kätensä päänsä suojaksi. Mies katsoi tätä hetken ja laski mailansa. Koira seisoi jäykkänä hänen oikean jalkansa vieressä. Sen harja oli pystyssä niskasta hännän tyveen ja se murisi.

– Ala vetää.

Hän potkaisi turvakengällään motoristia kylkeen. Tämä ähkäisi ja nousi ylös puolikumarassa kylkeään pidellen ojentaen oikean käden edelleen, kuin estääkseen saamasta lisää iskuja. Kumpikaan ei sanonut mitään. He seisoivat hetken paikoillaan, kunnes koira haukahti. Silloin motoristi sai jalat alleen ja juoksi alarinteeseen kylkeään pidellen. Hetken kuluttua mies kuuli moottorien kimakat, rääkätyt äänet niiden etääntyessä kohti keskustaa.

Mainokset

Yksi kommentti artikkeliin ”Mies – Luku 2

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s