Mies – Luku 3


Kuollut motoristi tuijotti miehen ohi kaukaisuuteen näkemättä sitä. Mies katsoi tämän kalpeita kasvoja ja oli sitä mieltä, että tällä kertaa hän oli syyllistynyt vähintään hätävarjelun liioitteluun. Nyt ne viimeistään haluaisivat ottaa hänet kiinni. Tähän mennessä hän olikin vain pysytellyt muun jäljelle jääneen yhteiskunnan ulkopuolella. Nyt siihen oli entistä pätevämpi syy.

Katsellessaan kuollutta motoristia hän mietti, että heidän olisi pitänyt lähteä täältä aiemmin. Silloin kuin muutkin olivat lähteneet. Heidän olisi pitänyt muuttaa etelään muun massan mukana heti pysähdyksen jälkeen. Vaimon kuolema oli vain sotkenut kaiken. Sen jälkeen kaikki muuttaminen oli tuntunut miehestä merkityksettömältä. Eikä hän ollut halunnut jättää tätä yksin. Oli tuntunut, että kotona ja tutuissa ympyröissä pysytteleminen oli ollut tarpeeksi. Että kaikki muu olisi vaatinut aivan liikaa ponnisteluja. Kaiken sen tyhjyyden keskellä naapuruston vaikeneminen ja hiljeneminen oli tuntunut jotenkin sopivalta.

Mies kumartui motoristin ylle ja tutki tämän varusteet. Ei mitään mitä hänellä ei olisi jo ollut. Motoristin vyöllä oleva puukko oli muovikahvainen mora, hän jätti sen siihen. Leathermania hän katseli jonkun aikaa, mutta päätti sitten jättää senkin. Yhdessä oli kantamista jo kylliksi.

Hän kohottautui ja katseli ympärilleen. Koira istui nuotion jäänteiden toisella puolella ja katseli häntä meripihkan värisillä silmillään. Miehen noustessa seisomaan sen katse seurasi häntä hetken. Mies pyyhkäisi käsiään reisiin ja lähti kävelemään kohti motoristin pyörää.

Pyörä nojasi kuusen runkoon heti rinteen alapuolella. Se oli tavanomainen nelitahtinen enduro. Merkki ja malli olivat kuluneet tankin kyljestä, eikä sillä ollut miehelle mitään väliäkään. Hän avasi tankin korkin ja nuuhkaisi. Melko puhtaan oloiselta haiskahtavaa ainetta. Hän kumartui ja veti pois polttoaineletkun työntäen pullonsa poistoaukon alle. Se täyttyi nopeasti. Täytettyään pullon hän piti peukaloaan aukon päällä sulkiessaan polviensa välissä pitämänsä pullon korkkia. Polttoaine valui hiljalleen kämmenen selkää ja rannetta pitkin hihaan. Saatuaan pullon kiinni hän työnsi polttoaineletkun takaisin paikoilleen.

Hän seisoi hetken paikallaan ja katseli pyörää. Siinä oli edelleen akku, mutta se näytti sen verran painavalta, että hän päätti antaa sen olla.

Päästyään takaisin nuotiopaikalle hän potki lunta sen vielä vähän savuavien jäänteiden päälle miettimättä tarkemmin miksi. Kai se oli niin piintynyt tapa, että hän tekisi sen vaikka unissaan. Hänet oli kuitenkin jo kertaalleen löydetty. Eikä tulen leviämisestä vielä ollut pelkoa. Lunta oli vielä runsaasti.

Mies survoi makuupussin rinkkansa sivutaskuun ja sulki sen. Hän heitti rinkan selkäänsä mutta laski sen sitten takaisin maahan. Hän otti lumikengät rinkan päältä ja laittoi ne jalkaansa.

He kävelivät lahden yli kohti Fågelöniä. Hänen tarkoituksensa oli nyt yön aikana ylittää Mälaren ja päästä Nockebyn rannoille ilman että Bernadottelaiset tai muut huomaisivat häntä. Hän vilkaisi vielä taakseen. Cafe Lyran tumma silhuetti erottui vielä vähän tummuvaa taivasta vasten ensimmäisten lumenhaituvien leijuessa kohti maata. Mies toivoi niiden peittävän heidän jälkensä.

 

Mainokset

Yksi kommentti artikkeliin ”Mies – Luku 3

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s