Persoonat sekaisin


TIedä sitten, mistä johtuu, mutta otin ja menin sönköttelemään itseni sekaisin kertojan persoonan kanssa kesken työstämäni novellin toisen luvun. Se, mikä alkoi yksikön ensimmäisessä persoonassa, päättyi yksikön kolmanteen.

Näin luonnosteluvaiheessahan tuo ei tietenkään ole mikään maailman kauhein asia. Kun noiden pariin kuitenkin palaa jälkikäteen, niin sen voi sitten muokata mieleisekseen.

Ongelma onkin se, että mikä sitten on se mieleisin vaihtoehto. MInä-muodossa tektsiä tehdessään siihen saa henkilökohtaisemman ja lukijaa lähempänä olevan, jopa mahdollisesti intiimimmän sävyn, kuten vaikka Jim Tphompsonin Tappaja sisälläni -romaanissa, joka on juuri siitä syystä vallan karmiva. Ja aivan loistava.
No joka tapauksessa en usko pääseväni kovinkaan lähelle kyseisen herran ilmaisua, joten samaa efektiä lienee turha odottaa.

Yksikön kolmas persoona taas tuo mukanaan etäisyyttä hahmoon. Maailmaa kuvatessa voi pysyä enemmän puolueettomana ja ikään kuin lakonisemmin ja etäisemmin kuljettaa tarinaa.

Molemmissa on siis puolensa. Jatkoa ajatellen olisi tietenkin helpompaa, jos olisin oikeasti päättänyt kumpaa käytän. Ei tarvitsisi kerrontaa muuttaa koko novelllissa, kuten jouduin tekemään aiemmin keväällä erään romaanin käsikirjoituksen kanssa. Se vei aikaa ja toi tietenkin myös tuloksia (ja on vieläkin kesken).
Tavallaan olen päätöksen jo tehnyt, sitä ensimmäistä lukua kirjoittaessani. Mutta siitä on jo ainakin kuukauden verran, kun kirjasin koko novelli-idean ylös. Niin että en minä enää tiedä, mitä mieltä minä siitäkään olen. Saatan noudattaa yön yli nukkumista. Näin polvileikkauksesta toipuessani määrätyt reseptilääkkeet auttavat luultavasti myös saamaan unenpäästä kiinni. Luultavasti ne lääkkeet edesauttoivat koko sotkun aikaan saamistakin 😀

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s