Kipeetä


Maanantaista asti sairastaneena täytyy myöntää ajan käyvän uskomattoman pitkäksi. Nyt, kun olisi aikaa kirjoittaa, siihen ei pysty. Ei se toisaalta ole ihmekään; eihän sitä sairaana ollessa käydä töissäkään.

Käytännössä olen tällä viikolla saanut aikaiseksi yhden luvun kirjoittamista kahden illan aikana. Seuraavaa lukua olen katsellut ja tullut siihen tulokseen, että sen suhteen saan tehdä töitä vielä. Muutenkin on koko Maahanmuuttajan Selviytymisopas ollut kovasti mielen päällä. Vaikka kirjoittamaan ei olekaan kyennyt. Onpa tullut kuitenkin huomanneeksi entistä enemmän kannattavansa sitä alkuperäistä ideaa. Ne rikolliskirjallisuusviitteet pudotan tarinasta täysin pois. Kun ne eivät siihen kuvioon sovi. Veri-, viina-, huume- ja pahuusmässäilyt saa siinä seuraavassa sopimaan huomattavasti paremmin kokonaisuuteen.

Lukemaan olen kuitenkin ehtinyt. Paul Austerin Nimetön tuli saaduksi loppuun. Tapansa mukaan Auster kirjoitti kirjan, joka muistutti aiempia teoksia. Ei se huono ollut. Mutta ei se täysin mukaansa imaissut. Kieli on kyllä mestarillista ja luulen, että osansa siinä on myös kääntäjällä. Mutta ei se aivan Mr Vertigon tasolle yltänyt.

Tämän lisäksi aloitin Marko Leinon Kotirauha -teosta. Sen jätin kesken. Teksti oli kauttaaltaan luonnoksenomaista. Tuntui, että kirjailija ei ollut työstänyt sitä loppuun asti. Tuli mieleen omat keskeneräiset työt. Myös ne, joita olen lähetellyt kuustantamoihin asti. Sinänsä en ihmettele kuitenkaan, että kirja on julkaistu; onhan siitä tehty elokuva. Eli myynti on siinä mielessä taatumpi kuin ilman elokuvaa. Joka tapauksessa tuntuu nyt (vaikka jätinkin sen kesken) että kyseessä on enemmän juonen kirjaaminen muistiin, mutta romaaniksi asti se ei ole vielä ehtinyt. Sinänsä virkistävää huomata olevansa tuota mieltä toisten teksteistä. Nyt vain pitäisi kyetä näkemään omat tekstinsä samalla tavoin; pitäisi osata huomata milloin ne ovat edelleen luonnosvaiheessa. Joka tapauksessa elokuvan voin jopa harkita katsovani.

Nyt käsissäni on Cormac McCarthyn No Country For Old Men. Kirjasta tehty elokuvahan on jo loistava. Olen aiemmin ’lukenut’ kyseisen teoksen äänikirjana ja pidin siitä siinä missä hänen muistakin teoksistaan. Nyt on vain niin, että painettu kirja tuntuu pesevän äänikirjan mennen tullen. Sen lisäksi, että lukemalla kirjaan uppoaa jotenkin aivcan eri tavalla (kuumeisella ololla on varmasti osansa tunnelmassa 😉 ), olen huomaavinani kirjan olevan erilainen kuin äänikirjan. Itse asiassa kuuntelin äänikirjan ennen kuin katsoin elokuvan. Sen jälkeen olin siinä uskossa, että elokuva noudatti uskollisesti kirjan kulkua. Ainakin äänikirjan kulkua se siis noudatti. Luulen, että äänikirja on tehty elokuvakäsikirjoituksen pohjalta. Tai ainakin muokattu sen mukaiseksi. Pitää kuitenkin myöntää, ettei äänikirja missään nimessä huono ollut. Loistavaa kuunneltavaa ja pidin kertojan äänestä. En vain kuollaksenikaan muista kuka se oli. Siitä huolimatta kuulen hänen äänensä kirjaa lukiessani. Samoin kuin näen silmissäni Tommy Lee Jonesin Sheriffi Bellinä, Javier Bardemin Anton Chigurhina ja Josh Brolinin Llewelyn Mossina. Muuten kirja on (kuten yleensä) onnistunut tähän asti rikastuttamaan maisemaa ja tunnelmaa entisestään.

Taitaakin oll aniin, että näin sairastaessa on aikaa antaa kuumeen kiusaaman elimistön levätä ja syöttää kuumehoureisille aivoille sekavia mielikuvia, jotka sitten jossain vaiheessa onnistunevat tulemaan ulos tavalla tai toisella. Ei tämä silti mitään herkkua ole. Koko ajan on sellainen tunne, että palkkatyön liskäksi lyön laimin kirjoittamista. Sen lisäkis että harmittaa, että en pysty lainkaan treenaamaan. Ulkona liikkuminenkin on rajoittunut (eilistä töissäkäyntiyritystä lukuun ottamatta) pihalla käyskentelyyn koiran kanssa. Kun normaalisti sitä viettää  ulkona noin puolitoista tuntia päivässä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s