Tiedon kierto


image

Täällä Ruotsissa vietettiin eilen Lucian päivää. Mielestäni valon korostaminen sopii tähän vuodenaikaan. Varsinkin, kun maa on ruskean peittonsa vanki. En nyt jää tässä jaarittelemaan tämän kristillisen perinteen synnystä ja sisällöstä sen enempää. Ne, jotka ovat eksyneet tähän blogiin onnistunevat hakemaan tietoa tarvitessaan. Ihan millä hakutottumuksia tilastoivalla hakukoneella tahansa.

Lunta onkin tässä pimeässä oikeasti kaivannut. Vaikuttaa kyllä melko turhalta sen odottaminen. Sitä tulee jos on tullakseen. Toivon tietysti, että tulee.

Tulin vain aamulla miettineeksi sitä, miten paljon kerromme aikojen saatossa tavoiksi muuttuneista asioista toisille ihmisille. Otetaan siis tämä Lucia -juhla. Lehdissä ja luultavasti muussakin mediassa sitä on toitotettu jo viikonlopusta asti. Samoin ihmiset puhuvat Luciatågista siellä täällä.

Itselläni kuva tästä junasta on jäänyt vähän epäselväksi. En tietenkään ole tullut kysyneeksi: kommunikointi on niin rahvaanomaista. Luultavasti luciatåget on se kulkue. Varma en voi olla.

Kuitenkin sain kuulla että nuorilla (ikärasismia!) täällä on kuulemma tapana juhlia Lucian päivää edeltävänä yönä aamuun asti ja mennä aamun koittaessa katuvana suoraan kirkkoon. Tai ei, en minä sitä aivan tuolla tavoin kuullut. Väritin tietenkin vähän.

Itse asia on kuitenkin tämä; sain kuulla tämän ranskalaiselta kollegaltani, joka on asunut vuoden täällä. Ei sitä minulle yksikään ruotsalainen ole kertonut. Eikä minulle ole tullut mieleen aktiivisesti mennä kysymäänkään täkäläisistä nuoruusriiteistä. Olen sen suhteen tyytynyt lähinnä tarkkailemaan, kuten tapanani on ollut.

Se vain johti mieleeni tämän; miten vähän me lopulta kerromme tavoiksi piintyneistä asioista niille, joilla ei ole samaa kokemuspiiriä kuin itsellämme? Tai miten usein tuollaisia asioita tulee kysyyneeksi? Ja miten paljon asioita jää ymmärtämättä, vaikka nauraisikin stand-up -koomikon vitsin perässä siinä missä muutkin?

Kuinka moni suomalainen osaa sanoa, mistä englannin kielen sanonta ’Bob’s your uncle’ on peräisin? (itse toki olen besserwisser ja luulen tietäväni 😉 )

Mainokset

Yksi kommentti artikkeliin ”Tiedon kierto

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s