Lähes maalissa


Maahanmuuttajan selviytymisopas tuntuu olevan miltei finaalissa. Kaikki luvut on käyty läpi. Osittain myös uudelleen kirjoittamista on tapahtunut. Nyt on enää jäljellä kaikkien tiedostojen liittäminen yhdeksi kokonaiseksi dokumentiksi.

Typografisesti joudun vielä käymään kaiken kuitenkin lävitse. Päättämättä on, jätänkö lukujen numeroinnin merkitsemättä. Tällä hetkellä minusta se tuntuisi jotakuinkin parhaalta mahdolliselta vaihtoehdolta. Ylipäätään lukujen otsikointi jäänee muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta kokonaan pois.

Sitten on dialogi. Aiemmin mentiin lainausmerkillä ja nyt oikolukiessani olen siirtynyt ajatusviivan käyttöön. En vain ole täysin varma siitä, saanko wordin tekemään muotoilun haluamallani tavalla. Ajatusviivan se on tähän asti tulkinnut luettelomerkiksi, mikä sinänsä on ihan ok. Pitää vain säätää luettelomerkkityylin rivivälit ja sisennykset kohdilleen. Olen hetken aikaa herkutellut myös ajatuksella jättää ajatusviiva kokonaan pois, mutta se saattaisi olla jo vähän liikaa vaadittu. Ei ensisijaisesti lukijalta, vaan lähinnä itseltäni. Sillä jos jättäisin dialogin selkeästi merkitsemättä saisin kyllä luvan käydä koko tekstin jälleen kerran lävitse ihan vain pitääkseni huolen siitä, että dialogi toimii ja että se huomataan dialogiksi. En kuitenkaan ole haudannut ajatusta vielä. Mielestäni se on kiehtova.

Tämän jälkeen lienee paikallaan ottaa ja lähettää työ eteenpäin, kuten ennenkin. Nyt voisi tietysti olla hyvä sauma koeluetuttaa käsikirjoitus vielä kertaalleen (kiitos edellisestä lukukerrasta osallistuneille, kommentteja on kuunneltu ja ohiteltu 😉 ). En vain ole varma, kenelle tämän tästä vielä tyrkyttäisi.

Seuraavaksi työn alle taitaakin sitten istahtaa yhden novellin viimeinen luku. Sillä arvelin osallistua URS:n novellikilpailuun, fantasia-aiheinen kun se on. Sen lisäksi myös pienoisromaanini Kipinä tarvitsee jatkoa. Ja kieltämättä tässä oikolukuvaiheessa pääni on aika ajoin harhautunut muidenkin töiden pariin. Itä-Helsingin lähiödraama odottaa työstäjäänsä siinä missä ne kertaalleen luonnostellut fantasia- ja scifi-tarinatkin. Eipä ainakaan tarvitse olla jouten.

 

Mainokset

6 kommenttia artikkeliin ”Lähes maalissa

 1. Olipa mukava löytää blogisi näin vuoden aluksi ja huomata että kipuilet samojen pohdintojen kanssa kuin itsekin. Lähetin ensimmäisen kässärin kustantajalle elokuussa ja odottelen vastausta. Olen aloittanut toisen romaanini kirjoittamisen ja saadakseni selkeyttä ajatuksiin ja rakenteellisiin mahdollisuuksiin muilta kirjoittajilta, aloitin blogissani aihepiiriä koskevan kirjoitussarjan.
  Dialogi ja sen merkitseminen on yksi hyvä pohdinnan aihe joka varmasti tulee käsittelyyn blogissani myöhemmin sarjan edetessä. Itse kipuilen juuri tuon seikan kanssa;miten merkitsen dialogin, lainausmerkein vai ajatusviivoin. Olen päätynyt viivoihin kuten sinäkin, mutta toisinaan se tuottaa ongelmia tekstiä muokatessa. Kirjoitusrikasta alkanutta uutta vuotta 2012! Liitin sinut seurattaviin kirjoittajablogeihin;)

 2. Tämä näkyy nousevan itselläni myös aika ajoin esille aina uusien tekemisten myötä. Ensimmäisten käsikirjoitusten kanssa menin ihan silkalla lainausmerkkilinjalla, sen jälkeen olen siirtynyt ajatusviivojen käyttöön.
  Haasteellista muotoilusta tekee osittain myös se, että kirjoittelen vähän millä tietokoneella ja millä ohjelmalla sattuu ja sitten lopullista versiota kasatessa tulee eteen muotoilupulma jos toinenkin. En tiedä pääsisinkö helpommalla, jos pidättäytyisin vain yhden ohjelman käytössä.
  Dialogin kanssa ongelmana on myös se, että sen merkintä vaikuttaa oleellisesti sitä ympäröivän kielen rakenteeseen. Eli jos poistan vielä ajatusviivatkin, saan tehdä ihan reilusti töitä selkeyden saavuttamiseksi. Laiskuuttaan sitä sitten ehkä välttää 😀 Ajatusviivat toimivat ikään kuin sopivana kompromissina äärilaitojen välillä.
  Samoin lykkyä itsellesi kirjoittamisen saralla! Pitänee laitella noita seuraamiani kirjoittaja- ja kirjallisuusblogeja jonnekin oman blogini sivupalkkiin, jahka tässä ehtii.

 3. Hei, kävin lukemassa novelleistasi jutun ”Ajoissa”. Olipahan hauska ja hyvin kirjoitettu tarina;) Mistä keksitkin moisen? Paremmalla ajalla tutustun muihinkin teksteihisi. Olet mielenkiintoinen tuttavuus. Ideoita kirjoittamiseen myös vuonna 2012!

  • No hyvä kun kiinnosti! Ajatushan lähti alun alkaen siitä, että työn puolesta sain säätää tapaamisajankohtaa Intian, Ruotsin ja USA:n kalentereiden kesken. Kun sen sitten yhdisti aakkosjärjestettyyn työviikkoon, niin soppahan oli valmis. 😉

 4. Mä tunnustan käyttäväni sekä lainausmerkkejä että ajatusviivaa. Riippuen dialogin määrästä ja siitä kumpi paremmin sopii tekstiini. Tämä käytäntö siis yhdessä ja samassa romaani kässärissä 🙂

  • Tuo saattaa olla lukijasta sekavaa, vaikak en minä kyllä varma ole. Itse menen sen ajatusviivan kanssa, jollain tapaa se tuntuu tällä hetkellä luontevammalta.
   Sen muuttaminen siihen, että poistaa sekä ajatusviivan, että laianusmerkit, on jo vähän haastavampi homma.
   Huomasin muuten, että Jari Tervo käyttää tätä viimeksi mainittua ainakin uusimmassaan. Ja Cormac McCarthylla näkyy olevan sama tapa omissaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s