Se on liian pitkä


Se on liian pitka ja siitä pituudesta huolimatta se on liian lyhyt. Työstin viime syksynä fantasianovellia, jolla minun oli tarkoitus osallistua URS:n kirjoituskilpailuun. Kilpailun säännöt ovat selkeät ja ytimekkäät.

Novelli itsessään istuu mielestäni oikein mainiosti fantasiakategoriaan. Siinä on verta ja suolenpätkiä ja ympäröivä fantasiamaailma omine eläin- ja kasvilajistoineen. Mielestäni se on jopa kohtuullisen onnistunutkin, vaikka vaatineekin (kuten tavallista) vielä muutaman kirjoitus- ja kiillotuskerran ennen kuin sen todellisuudessa voi katsoa olevan valmis.

Pahalainen vain, että tiedän sen olevan jo puolivalmiina 13 sivua liian pitkän. Sen lisäksi, että tiedän sen vaativan vielä vähän venyttämistä ennen kuin se on valmis. Enkä oikein mielelläni lähtisi sitä lyhentämäänkään. Mielestäni siihen kirjoittamani luvut puolustavat kyllä paikkaansa, eikä niitä oikein viitsisi lähteä poistamaankaan. Tiedän, tiedän; Kill your darlings, sanotaan. Helppoahan se on sieltä muualta käsin huudella. Kuten nyt Hemingwaykin, sataan kertaan uudelleen kirjoittaja. Ja kuollut, kaiken muun lisäksi.

No saapa nyt nähdä. Saattaa olla, että muokkaan tuon loppuun ja lähetän sen joka tapauksessa. Ihan vain saadakseni sen edes jollain tasolla valmiiksi. Se tosin tuntuu nyt melkein huonolta ajatukselta. Jos kerran tiedän, että se ei ole vielä valmis (ja kun olen vielä niin kiintynyt siihen, että en voi sitä liiemmin saksiakaan), eikä se mahdu kilpailun raameihin, niin miksi tekisin niin?

No on tässä sentään vielä aikaa; ehtii miettimään, kuuntelemaan huonoa musiikkia ja kirjoittamaan kaikkea muuta, tämä blogi mukaan lukien.

Mainokset

4 kommenttia artikkeliin ”Se on liian pitkä

 1. Huomautettakoon varoituksen sanana, että tässä annetut yksityiskohdat saattavat jo rikkoa kilpailutekstin anonymiteetin. Etenkin kun postaus on linkitetty kilpailukutsuun, jolloin siitä tulee henkilökohtainen ilmoitus useammalle kisan tuomareista… 😉

  Kilpailun säännöissä sanotaan tarkkaan ottaen, että suosituspituus on 20 liuskaa ja pitemmät katsotaan tapauskohtaisesti. Nykyinen versio ilmeisesti kuitenkin on 33 liuskaa ja sen on tarkoitus vielä pidentyä. Melkein tässä tapauksessa siis sanoisin, että tämähän kuulostaa enemmän Portti-materiaalilta. Portin kisassa ei käytännössä ole maksimipituutta (yli sadan liuskan juttujakin on ainakin kunniamainittu), ja vaikka aihepiirit vaihtelevat, itse pääsin viime vuonna jaetulle kolmannelle sijalle suunnilleen saman pituisella ja tämän kuvauksen perusteella myös aika saman henkisellä tekstillä. Eli kannattaa kokeilla, Portin deadlineenkin kun vielä on useampi kuukausi.

  URS-kisaankaan en toki kiellä osallistumasta, sen verran epämääräinen tämä kuvaus kuitenkin oli ettei sen perusteella vielä tekstiä välttämättä tunnista – ja kuten sanottu, suosituspituuden ylittävät tekstit katsotaan tapauskohtaisesti, eli mahdollisuus on aina olemassa.

 2. Äh tätä teknistä aikaamme. Näennäisesti yksityinen postaukseni on näemmä saanut julkisuutta ;). Huomaan myös jonkun lukevan blogiani, mikä lämmittää mieltä kummasti.
  Kiitos kommentista. Ajattelin siitä huolimatta (eli ennen sitä) joka tapauksessa koittaa kepillä jäätä ja lähettää kaikesta pituudesta huolimatta
  Portin kisahan tulee tietenkin katsastaa (oli päässyt unohtumaan).

 3. Höh, tämä blogi näemmä ei ilmoita vastauksista kommentteihin, vaikka antoikin ilmoituksen linkityksestä kirjoitukseen… Mutta tosiaan, kannattaa toki osallistua. Tässä ei kuitenkaan lopulta kerrottu niin tarkkaan tekstin ominaisuuksista, että sen perusteella välttämättä tunnistaisi. Ja toisaalta blogista ei ainakaan nopeasti selaten käy henkilöllisyytesi ilmi, eli oikeastaan anonymiteetti on turvattu. 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s