Luovaa työskentelyä (kootut selitykset osa n+1)


No johan on ollut taas pariviikkoinen. Näin viidennentoista yön luikahtaessa käyntiin voin todeta montakin asiaa. Ensinnäkin sen, että viinaa en ole nauttinut. Toisekseen sen, että kirjoittamistyötä on kuluneiden kahden viikon aikana tullut tehdyksi tämä päivä mukaan lukien noin 5000:n sanan verran. Mikä ei tietenkään tarkoita, että olisin lepäillyt laakereillani.

Selityksiä:

Olen tässä kahden viikon ajan käyttänyt vapaa-aikaani virkistääkseni opiskellessani (noin kymmenen vuotta sitten= oppimiani ohjelmointitaitoja. Kyllähän ne sieltä löytyivät, hitaasti, mutta varmasti. Sain jopa muutaman ohjelmanpätkän valmiiksi ja näytti vielä siltä, kuin ne olisivat toimineet, mikä on näin ohjelmistotestaajan näkökulmasta katsottuna ihan lohduttava tieto. Toisaalta, en minä niitä varsinaisesti testannut, kunhan koodasin.

Joka tapauksessa ohjelmointiin käyttämäni aika oli suoraan pois siitä ajasta minkä muutoin olisin käyttänyt kirjoittamiseen. Sen lisäksi, että söin ohjelmoidessa kirjoittamiseen käytettyä aikaa, huomasin myös käyttäneeni samaa luovuuden tarvitsemaa aivokapasiteettia. Ja koska sen määrä itselläni on niinkin rajallinen kuin se on, lopputulos on varsin helposti ounasteltavissa. En sitten liiemmin saanut mitään kirjoitettua niinä päivinä kun keskityin ohjelmointiin. sama päti toki toisinkin päin; jos jonakin päivänä jotain sain kirjoitettua, ei ohjelmointi oikein enää maistunut.

Tulinkin siis jälleen kerran miettineeksi sitä, että ihmisellä on vain rajallinen määrä käytettävissä olevaa aikaa, kykyä ja energiaa suorittaakseen itselleen laatimiaan tehtäviä. Työn ohessa siis. Tämähän on toki ihan silkka fakta, samoin kuin se, että töissä vietetty pitkä ja haastava päivä on melko tavalla suoraan pois kyvysttä kirjoittaa kotona. Vaikka kirjoittaminen onkin perin virkistävä ja antoisa prosessi, vaatii siihen uppoutuminen kuitenkin sen verran jaksamista, että se ei vain kaikkina iltoina onnistu.

Sen lisäksi, että kirjoittaminen on luovaa työtä, on myös ohjelmointi rinnastettavissa siihen. Ohjelmoitaessa käydään läpi sekä matemaattisia ongelmanratkaisuja, että yritetään muodostaa loogisesti päteviä lauseita, että saataisiin ohjelma toimimaan haluamallaan tavalla. Tämä vaatii melko tavalla uppoutumista ja luovuutta. Ja kun se luovuuden kaivo on sitten koodaamalla tyhjennetty, siitä on melko tavalla turha kirjoittamalla enää ammentaa. Kyllähän se saattaa onnistua, mutta itse olen entistä enemmän kallistunut (sekä kirjoittamisen että fyysisen treenaamisen suhteen) sille kannalle, että ei pidä ajaa itseään jatkuvasti aivan piippuun. Joskus, hetkellisesti, ylilyöntien määrä on paikallaan, mutta nekin vaativat sitten vastaavasti palautumista.

Tänään palasin vihdoin kirjoittamisen pariin ja kävin läpi kolmatta kertaa työn alla olevan käsikirjoituksen seuraavia lukuja. Olen jo aiemmin kirjoittanut ne, eli tänään ei sinänsä tullut kirjoitettua mitään uutta. Kunhan kävin läpi ja viilailin vanhaa noin 3000 sanan verran. Käytännössä pystyin korjaamaan ensimmäisenä läpi käymäni luvun enemmän tai vöhemmän kohdalleen, kaksi seuraavaa meni varmasti jollain tapaa läpi sormien, johtuen juuri siitä, että loppua kohti huomasin väsyväni. Huomenna tiedän kuitenkin tarvitsevani tuoreita voimia, sillä seuraava luku tarinassa on täysin uusi, enkä tiedä muuta kuin sen, miten se alkaa. Kuten tavallista. Seikkailu siis kutsuu.

Sitä ennen pitää kuitenkin vielä kertaalleen käydä läpi tekemänsä ohjelmakoodi ja korjata ne viimeiset virheet, joita siellä(kin) on. Luulen muuten, että ohjelmointiin ja kirjoittamiseen voi soveltaa samoja lainalaisuuksia, mitä virheiden löytämiseen tulee. tekijä harvemmin näkee virheitä omissa töissään. Sitä varten tarvitaan ulkopuoliset silmät.

PS. Olen arvellut tekeväni Kipinä -miniromaanista ihan kokonaisen romaanin jahka tästä nykyisestä pääsen eroon. Ajatus jälkiapokalyptisesta Tukholmasta alkaa taas viedä mukanaan.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s