Alusta on hyvä alkaa. Jos tuntuu siis siltä, että haluaa kertoa tarinan siitä kohden. Voihan tietenkin olla, että haluaa ryhtyä kertomaan sitä sieltä keskeltä, mutta eikös se tarina siitä huolimatta ala silloin alusta? Vaikka se alku olisi lopussakin? Tai edes siltä väliltä.

Itselläni on muutama teksti lähtenyt liikkeelle nimenomaan yhdestä lauseesta, jonka ympärille sitten loput asiat ovat löytäneet tiensä. Aina se ensin löytynyt lause ei loppujen lopuksi edes aloita tarinaa, joskus se ei ole enää edes paikalla lopullisessa versiossa.

Joka tapauksessa, kun nyt kerran tällaista on ollut joissakin kirjoittajablogeissa esillä(kuten nyt vaikka Kaksi sivua,Iloksi muuttuu ja Marken maailma), niin laitanpa tähän ihan mielivaltaisessa järjestyksessä viiden eri tekstini ensimmäisen lauseen.

1) Daniel katseli ulos.

2) Legendan mukaan Pyhä Amos Hiljainen oli ensimmäinen profeetta.

3) Ei joutsen kuollut ollut.

4) Satoi.

5) Se oli viimeinen kesä, kun minut lähetettiin maalle.

Mainokset

2 kommenttia artikkeliin ”

  1. Mukava lukea lisää aloituksia 😀 Itelleni on tärkeää, että aina ennen kuin alan kirjoittamaan esim. uutta lukua on mielessä jokin etukäteen päähän pälkähtänyt lause valmiina. Yleensä tuollainen jokin ”aloituslause” pälkähtää mieleen esim. lenkillä, bussissa tms. On paljon helpompi lähteä kirjoittamaan, kun on muutama sana, josta ikäänkuin lähtee jatkamaan tarinaa. Ei tule sellaista tyhjän paperin kammoa niin helposti. Tosin ei noita ”aloituslauseita” ihan joka päivä päähän pulpahtele, mutta aina välillä. Aika usein, kun luku on valmis, saatan sen aloituslauseen jopa poistaa, mutta se on auttanut alkuun.

    • Itselläni on myös tapana työmatkalla/lenkkeillessäni miettiä se alku seuraavaan lukuun. Varsinaisia lauseita ei tosiaankaan aina tule, mutta se tunnelma tai tapahtumapaikan ajatteleminen saa kaiken jollain tapaa elävämmäksi.
      Silloin, kun on ikään kuin poissa mistään konkreettisesti kirjoittamiseen liittyvästä, on ikään kuin vastaanottavaisempi uusille kirjoitusideoille 😉 Parit romaani-ideat on tulleet ihan vain maastopyöräretkillä; molemmat ovat vielä toteuttamattakin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s