Kirjallisuus ja elämäntapa


Olen viettänyt aikaani kirjojen ja kirjallisuuden parissa niin kauan kuin jaksan muistaa. Opin lukemaan jo varhain. Tavasin tekstejä Helsingin Sanomien etusivun mainoksista (Valintatalo) ja Aku Ankasta. Itse asiassa Akkaria tavaillessani huomasin ensimmäisen kerran osaavani lukea. Siis se tunne,
kun yhtäkkiä huomaa ymmärtävänsä kahden vierekkäisen sanan liittyvän toisiinsa ja muodostavan joltisenkin järkevän lauseen. Tämän jälkeen luinkin kaiken mahdollisen maitopurkista puhelinluetteloon. Molemmissa oli jollain tapaa tylsä ja ennalta-arvattavissa oleva juoni, eivätkä ne kiehtoneet lainkaan siinä määrin kuin muut kirjat. Varsinaisia kirjoja taisin tosin
alkaa lukea vasta yhdeksänvuotiaana. Sen jälkeen se olikin sitten menoa.

Viisikko oli totta kai yksi niitä ensimmäisiä, samoin Kolme etsivää, sekä
Seikkailusarjat, Tarzanit, John Carterit, Vernet, Sherlock Holmesit ja muu kuviteltavissa oleva lastenkirjallisuus tuli kahlattua läpi jo ala-asteen aikana. Se, mikä varsinaisesti räjäytti potin seikkailu- ja dekkarikirjallisuuden puolelle oli luullakseni Alistair MacLean. Kotkat kuuntelevat oli se iso juttu. Muistan lukeneeni sen ensimmäistä kertaa (luullakseni) 11-vuotiaana. Tämän
jälkeen pitikin sitten lukea ne kaikki. Tähän mennessä ne on tullut lukeneeksi useampaan kertaan. Kuten niin monet muutkin. Myöhemmin on tullut luetuksi edelleen kaikkea mahdollista laidasta laitaan. Vaikka SciFi onkin itselläni lähellä sydäntä, niin on siellä moni muukin 😀

Kirjoittaminen tuli mukaan kuin varkain. Aluksi se lähti liikkeelle sanoitusten tekemisestä ja sillä tiellä jatkoinkin vuoteen 2009 asti. Mielestäni onnistuin sanoituksissani jopa kohtuullisen hyvin. Bändit vain eivät aina täysin ottaneet tuulta alleen. Mikä kyllä johtui luultavasti häilyvästä asuinpaikastani. Aina on pitänyt muuttaa, kun on saanut jotain pysyvämpää aikaiseksi, mikä taitaa myös kertoa jotain itsestäni. Sanoitusten ohella rustasin runoja aina aika ajoin.

Miten tämä kaikki sitten liittyy otsikkoon? No siten, että kirjallisuus sekä nautittuna, että tuotettuna on kuulunut olennaisena osana elämääni niin kauan kuin muistan.

Vielä neljä vuotta sitten onnistuin kuulumaan niin sanottuun inspiksen voimalla -koulukuntaan; tekstit tulivat silloin kun niiden tekemiseen sai innoituksen. En istunut temaattisen kokonaisuuden äärelle tekemään lauluja tai runoja, vaan kirjoitin ulos sitä mitä sattui milloinkin tulemaan. Eihän siinä luullakseni mitään vikaa ole, mutta ei se millään tapaa vakavasti otettavaksikaan missään vaiheessa päässyt. Vaikka kunnianhimoa oli vaikka muille jakaa, niin työhaluja ei ollut oikeastaan nimeksikään.

Kun sitten bänditouhut ulkomaille muuton myötä karisivat, huomasin miettiväni entistä enemmän kirjoittamista. Eli mitä siis seuraavaksi tekisin. Huomasin, että tarinat kasvoivat tietään eri muodoissa pitkin päätä ja jotkut niistä päätyivät rungoksi kirjatussa muodossa ranskalaisine viivoineen erinäisille muistikirjoille joko sähköiseen tai analogiseen muotoon.

En muista mistä varsinainen kipinä tuli, mutta luulen, että Stephen Kingin Kirjoittamisesta toimi selkeänä ponnahduslautana ja kimmokkeena sille, että ryhdyin kirjoittamaan ensimmäistä romaaniani. Tämä toki sen lisäksi, että olin ajatellut, mitä tapahtuisi, jos ihminen yllättäen huomaisikin putoavansa oman turvallisen maailmansa tapahtumahorisontin ulkopuolelle ja havaitsisi eläneensä siihen asti toisen kontrolloimaa elämää.

Niinpä rakensin itselleni tavoitteen; kirjoittaa kerran päivässä, kuutena päivänä viikossa. Se sopi jollain tapaa yksiin liikuntatavoitteideni kanssa, jotka olivat jotakuinkin samansuuntaiset (ovat muuten edelleen). Vuoden 2009 joululoma oli kolmen viikon pituinen ja onnistuin kuin onnistuinkin kirjoittamaan tarinan ensimmäisen version silloin.

Nyt jälkikäteen on ollut hyvä huomata parikin seikkaa. Ensinnäkin se, että olen varsin jääräpäisesti pitänyt yllä kirjoitustahtiani. Siitä kiitos myös ymmärtävälle ympäristölle siinä vaiheessa kun ukko istuu yrmeän näköisenä läppäri sylissä sohvalla, eikä vastaa kuin tyhjällä katseella puhuteltaessa. Tämän lisäksi se ensimmäinen kolmen viikon mittainen jakso oli omiaan kirjoittamisen tavaksi muodostumiselle; nykyään, jos yksi päivä jää välistä, tiedän, että seuraavana päivänä on vähintäänkin pakko kirjoittaa. Oli se sitten mitä tahansa. Tärkeintä on kuitenkin ollut se, että kirjoittaminen on pysynyt aktiivisena.

Kirjoittamisen lisäksi olen lukenut (ja kuunnellut äänikirjoja), selaillut verkosta kaikkea kirjallisuuteen liittyvää, kuunnellut aiheeseen liittyviä podcasteja ja radio-ohjelmia, pitänyt aiheen ylipäätään lähellä ja aktiivisena koko ajan. Viime kuukausien aikana olen löytänyt myös muita kaltaisiani kirjoittamista tekeviä bloggaajia. Joista muuten (ainakin otsikosta päätellen) ainakin Pasi Ilmari Jääskeläinen taitaa juurikin käsitellä tätä aihetta sivuavaa aihetta omassa blogissaan. Jännä juttu sinänsä, että olen miettinyt tätä jo jokusen viikon ja aloitin tämän kirjoittamisen eilen :D.

Joka tapauksessa olen huomannut, että itse tekeminen ruokkii inspiraatiota. Uusia ideoita tulee sitä helpommin, mitä enemmän tekee, luulisin. Tai sitten aivan yhtä harvoin kuin ennenkin, nykyisellään sitä vain täyttää sen väliajankin kirjoittamisella ;). Tämän lisäksi se, että pitää aiheen yllä, aktiivisena mielessään härkäpäisesti vaikka aina ei huvittaisi tai jaksaisi (niitä päiviä on muuten yllättävän harvassa nykyisin!) ja kirjoittaa kirjoittamasta päästyään on saanut aikaan melkomoisen flow:n, jota nyttemmin on hankalaa pysäyttää.

Tietenkin se seikka, että asun ulkomailla, eikä minulla ole työpaikan ulkopuolella perheen lisäksi liiemmin sosiaalista elämää, aikaansaa sen, että voin keskittyä kirjoittamaan varsin vapaasti. Enkä minä tilannetta paheksu. En millään muotoa, päin vastoin, olen kovin tyytyväinen. Se, että osaa vielä toistaiseksi pitää television kiinni ja sulkee Facebookin häiritsemästä on myös omiaan auttamaan tekstin tekemiseen keskittymistä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s