Ikuisuuskysymyksiä


Näin jääkiekon MM-kisojen aikaan sitä tulee pysähtyneeksi vaikeiden kysymysten ääreen. Otetaan  nyt vaikka löylyvesi. Pitääkö sen olla kylmää, lämmintä vai kuumaa? Kuuluuko se ottaa kuumaveihanasta, järvestä vai kylmävesihanasta? Vaikuttaako se löylyn laatuun ja saunan lämmityskustannuksiin millään tapaa?

Nollasin eilen pääni pitkää viikonloppua ennen juoksemalla töistä Hellasgårdenin saunalle noin kymmenen kilometrin matkan reppu selässä. Repussa oli painoa vaivaiset 6,2 kiloa, jonka huomasi aina alamäkeen tultaessa. Viime syksynä operoidun polven sisäsivu otti ja vihloi aika-ajoin. Luulen, että se paino oli sille nyt vähän liikaa. Pitää ilmeisesti laihduttaa tai käyttää pienempää reppua 😉

Joka tapauksessa lenkki meni hitaasti, mutta hyvin. Tulin eksyneeksi Hellasgårdenin metsään ja löysin vihreän (vihreät merkinnät puissa) maastopyöräreitin, jonka olemassaolosta olen kuullut erilaisia ruotsinkielisiä huhuja. Seuraava metsälenkki vienee siis Kallsjönin itäiselle puolelle.

Saunassa oli tietenkin väkeä. Ruotsalaiset olivat vähemmistönä. Paikalla oli ensi alkuun yksi liettualainen ja kaksi venäläistä itseni lisäksi. Saunoimme liettualaismiehen kanssa venäläiset alalauteille heti ensi töiksemme ja haukuimme ruotsalaisen, suomalaisen ja venäläisen jääkiekon. Emmekä ihan kokonaan väärässä olleet; Ruotsi ei päässyt jatkoon.

Löylyveden lämpötilan merkitys nousi esille siinä vaiheessa, kun hain kraanasta vettä ja liettualaismies tuli komentelemaan kuumavesihanan puolelle. Itse väitin edelleenkin, että sillä ei luulisi isompaa merkitystä löylyihin tai saunan lämpenemiseen olevan. Hän oli täysin eri mieltä. Ja sanoi, että kyllä se ihan puhtaasti fysiikkaa ajatellen on niin. Minä ja myöhemmin paikalle tullut itävaltalainen kaveri väitimme kivenkovaan ettei sillä ole mitään merkitystä suuntaan tai toiseen.

Hauskintahan tässä monikulttuurisuudessa on aina se, että mielipiteet ovat kovin pyhiä. Liettualaismies taisi ottaa vähän nokkiinsa, kun uskalsin mennä väittämään vastaan, mutta minkäs teet. Kun en minä oikeasti usko, että sillä mitään merkitystä on.

Toinen hupaisa asia on se, että kaikki kommunikointi tapahtui tietenkin ruotsiksi. Sain myös kuulla, että en puhu ruotsia suomalaisittain, vaan lähinnä amerikkalaisittan. Tämä on kyllä outoa, sillä olen (alunpitäen) oppinut ruotsin kielen Suomessa asuessani. Niistä opeista ei tosin tänne  muuttaessa ollut mitään hyötyä; kaiken sai opetella ihan alusta pitäen.

Mainokset

2 kommenttia artikkeliin ”Ikuisuuskysymyksiä

  1. Joku joskus jossain (oivallinen lähdeviite) väitti, että kylmä vesi rapistuttaisi kiuaskivet nopeammin kuin lämmin. Tiedä häntä sitten, liekö pelkkää legendaa.

  2. Tämän olen itsekin kuullut. SInänsä se voisi olla järkeenkäypää jo ihan sen vuoksi, että lämpötilaero on suurempi. Muistan myös pariin otteeseen jonkun kiuaskiven haljenneen löylynheiton yhteydessä. Silloin ei ollut kyseessä tällainen ’paras mahdollinen’ kiuaskivi, vaan ilmeisesti aivan tavallinen maasta kerätty kivi. Niilläkin kuulemma on eroja. 😀

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s