Kirjoita asioista, jotka tunnet


Siinäpä sääntö. Ainakin se on helpompaa niin. Tekstiä luultavasti tuottuu nopeammin, kun kirjoittaa aiheista ja asioista, jotka tietää.

Mutta mitä sitä sitten tietää? Mitä tietää ihminen? Sen, mitä on kokenut, mitä on oppinut. Ei paljoa muuta.

Pitäisikö sitä sitten pidättäytyä siihen oppimaansa? Että se, minkä on tähän mennessä oppinut, riittää. No tuskin kuitenkaan.

Ainahan voi oppia lisää.

Tuskin kannattaa muutenkaan rajata aiheita sen mukaan, mitä on tähän mennessä oppinut. Teksti kuitenkin elää omaa elämäänsä, siihen ammentuu asioita omasta kokemuspiiristä. Tämän lisäksi voi vallan helposti kuvitella toisen puolen yrittämällä löytää omista kokemuksistaan asioita, jotka yhdistävät siihen, mistä kirjoittaa.

Tämän kerätyn kokemuksen ammentamista varten on olemassa useita tapoja. En muista kuka sen on sanonut (Benjamin Franklin ainakin sivusi aihetta), mutta pitäisi kuulemma elää sellainen elämä, että siitä voisi kirjoittaa. Mikä tahansa elämähän on sellainen. En minä usko, että kukaan elää sellaista elämää, mistä ei löytyisi kirjoitettavaa. Tämähän tarkoittaisi sitä, että sellaisen elämän eläneille ei olisi olemassa luettavissa olevaa kirjallisuuttakaan. Sillä kyllä niitä yhtymäkohtia ja samaistumisen kohteita niistä lukemistaan kirjoista aina kuitenkin etsii. Oli kirjan tapahtumapaikkana sitten avaruusasema jossain kaukana ajassa ja paikassa tai nukkumalähiö lähimenneisyydessä. Ihmisten toiminnat ja tarpeet ovat kuitenkin pitkälti kaikilla samat. Maslown tarvehierarkia tuntuu edelleen pitävän paikkansa.

Ehkä otsikon voisi siis muotoilla paremmin; Tutustu asioihin, joista kirjoitat. Ja sitähän minä tänään aion tehdä. Kirjasto ja Google, Wikipedia ja oma kirjahylly. Kyllä niillä autettavasti tarinan raameja työstää.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s